Preview

Measurement Standards. Reference Materials

Advanced search

Development of reference materials for composition of food dyes

https://doi.org/10.20915/2077-1177-2016-0-3-12-20

Abstract

Actuality of the research. Development of standard samples (SS) of food colour content continues to be relevant to enhance safety and quality of food products, additives and other micro-ingredients as well as to deal with import substitution. Work objective. The objective of this work is to develop SS for the basic substance and toxic elements in the most frequently used in food technologies synthetic food colours: Tartrazine E102, Yellow Quinoline E104, Azorubine E122 and Ponseau 4R E124. Research techniques. Mass fraction of colour in the samples was determined by spectrophotometry as per 320502013 GOST Standard; colour samples for toxic elements were evaluated according to 26929-94 GOST Standard; content of lead and cadmium was determined by atomic absorption analysis defined in the GOST 30178-96, arsenic -by calorimetry as per GOST 26930-94, mercury - by flameless atomic sorption spectrometry according to MU № 5178-90, homogeneity and shelf life - in conformity with RMG 93-2009, GOST 8.531-2002 and Р 50.2.031-2003. Results. SS for the content of four food colours were developed based on the research findings. Their following metrological specification is given in the Table 6: mass fraction of the basic substance, %, fractional error limits (P = 0,95), S, %; content of toxic elements, mg/kg with fractional error limits, S, %.

About the Authors

D. H. Kulev
Scientific Research Institute for Food Additives (VNIIPD)
Russian Federation


V. V. Bessonov
Scientific Research Institute for Food Additives (VNIIPD)
Russian Federation


A. G. Nikolaev
Scientific Research Institute for Food Additives (VNIIPD)
Russian Federation


N. V. Rudometova
Scientific Research Institute for Food Additives (VNIIPD)
Russian Federation


References

1. ТР ТС 029/2012 Требования безопасности пищевых добавок, ароматизаторов, технологических вспомогательных средств // Евразийская экономическая комиссия [сайт]. URL: www. tsouz. ru/eek/rseek/rseek/seek8/documents/p_58. pdf.

2. Об обеспечении единства измерений: Федер. закон Рос. Федерации от 26 июня 2008 г. № 102-ФЗ: принят Гос. Думой Федер. Собрания Рос. Федерации 11 июня 2008 г. : одобрен Советом Федерации Федер. Собр. Рос. Федерации 18 июня 2008 г // Рос газета 2008 2 июля

3. РМГ 93-2009 ГСИ. Оценивание метрологических характеристик стандартных образцов. М. : Стандартинформ, 2011. 30 с.

4. Р 50. 2. 031-2003 ГСИ. Стандартные образцы состава и свойств веществ и материалов. Методика оценивания характеристики стабильности. М. : Изд-во стандартов, 2004. 12 с.

5. Regulations «Commission Regulation (EU) № 231/2012 от 09 March 2012» // Food Safety Authority of Ireland: [сайт]. URL: www. fsai. ie/uploadedFiles/Reg231_2012. pdf.

6. ГОСТ 3885-73 Реактивы и особо чистые вещества. Правила приемки, отбор проб, фасовка, упаковка, маркировка, тран спортирование и хранение. М. : Стандартинформ, 2005. 18 с.

7. ГОСТ Р 55579-2013 Добавки пищевые. Азокрасители. Технические условия. М. : Стандартинформ, 2014. 22 с.

8. ГОСТ 32050-2013 Продукты пищевые. Методы идентификации и определения массовой доли синтетических красителей в карамели. М. : Стандартинформ, 2014. 24 с.

9. ГОСТ 26929-94 Сырье и пищевые продукты Подготовка проб Минерализация для пределения токсичных элементов М : Стандартинформ, 2010. 12 с.

10. ГОСТ 30178-96 Сырье и продукты пищевые. Атомно-абсорбционный метод определения токсичных элементов. М. : Стан дартинформ, 2010. 10 с.

11. ГОСТ 26930-86 Сырье и продукты пищевые. Метод определения мышьяка. М. : Стандартинформ, 2010. 8 с.

12. МУ 5178-90 Методические указания по обнаружению и определению содержания общей ртути в пищевых продуктах методом беспламенной атомной абсорбции: утв. нач. гл. сан. -проф. упр. Минздрава СССР 27 июня 1990 г. № 5178-90.

13. ГОСТ 8. 531-2002 ГСИ. Стандартные образцы состава монолитных и дисперсных материалов. Способы оценивания одно родности М : Изд-во стандартов, 2003 15 с

14. Федеральный информационный фонд. Сведения об утвержденных типах стандартных образцов // Росстандарт [сайт]. URL: www. fundmetrology. ru/09_st_obr/2list. aspx.

15. Технические задания на разработку стандартных образцов пищевых красителей: тартразина, хинолинового желтого, азорубина понсо 4R / ВНИИПАКК РАСХН. Санкт-Петербург, 2013-2014. С. 24. Инв. № 3, 4, 5, 6.

16. ГОСТ 8. 021-2005 ГСИ. Государственная поверочная схема для средств измерений массы. М. : Стандартинформ, 2007. 12 с.

17. ГСО 9654-2010 СО состава раствора соляной кислоты // Росстандарт: [сайт]. URL: www. fundmetrology. ru/09_st_obr/view. aspx?regn=%D0%93%D0%A1%D0%9E%209654-2010.

18. ГЭТ 176-2013 Государственный первичный эталон единиц массовой (молярной) доли и массовой (молярной) концентрации компонента в жидких и твердых веществах и материалах на основе кулонометрии // Росстандарт [сайт]. URL: www.fif. vniiftri. ru/DB/isapi/isapi. dll.


Review

For citations:


Kulev D.H., Bessonov V.V., Nikolaev A.G., Rudometova N.V. Development of reference materials for composition of food dyes. Measurement Standards. Reference Materials. 2016;(3):12-20. (In Russ.) https://doi.org/10.20915/2077-1177-2016-0-3-12-20

Views: 891


ISSN 2687-0886 (Print)